Folketingskandidater: Politisk klimahandling eller nødretstilstand i 2020
Pressemeddelelse
Hvis politikerne ikke vedtager en national klimalov inden for et år efter Folketingsvalget, så skal der gennemføres en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal erklæres i en reel nødretstilstand. Det mener to nordjyske folketingskandidater fra Alternativet.
30 års politisk passivitet på klimaområdet og sidste års stigning i de danske C02-udledninger, har fået bægeret til at flyde over for de nordjyske folketingskandidater, Simon Leed Krøs og Christian Gade Bjerrum fra Alternativet. For at sikre sig at Danmark lever op til målet om maks. 1,5 graders temperaturstigning skal politikerne på Christiansborg have en klar deadline og det bør have en mærkbar konsekvens, hvis det ikke lykkes at lande en bindende politisk klimalov, som lever op til Parisaftalen. Folketingskandidaterne foreslår, at man gennem en folkeafstemning får mandat til at indføre nødretstilstand i Danmark, og derigennem give en siddende regering magt til at gennemføre de nødvendige politiske prioriteringer på områder som f.eks. transport, landbrug, byggeri, energi og forbrug.
”I blandt andet Skotland og England ser vi nu partier som Labour, der erklærer en “klima-undtagelsestilstand”, men uden at sætte egentlig handling bag ordene. Vi vil gerne give demokratiet muligheden for at virke, men svigter vores folkevalgte igen, så må der være en konsekvens. Status quo er faktisk blevet så samfundsomstyrtende, at en folkeligt erklæret nødretstilstand bliver det mest demokratiske virkemiddel, når det kommer til at sikre klimahandling”, udtaler Folketingskandidat for Alternativet, Simon Leed Krøs.
Nødret eller kaos
Lige nu udleder hver dansker i gennemsnit 19 tons årligt, og for at leve op til vores reduktionsmål skal dette tal ned på 2-3 tons. Samtidig forventer FN, at der inden for de næste 30 år vil være ca. 300.000 millioner mennesker på flugt fra klimarelaterede katastrofer - vel og mærke hvis man lever op til reduktionsmålet på 1,5 grader. Mange af disse vil komme fra lande som Afrika og Sydeuropa og formentlig have kurs mod et land som Danmark. Der kan erklæres nødretstilstand i Danmark som følge af krig, politisk uro eller en naturkatastrofe. Det er på den baggrund, at kandidaterne begrunder nødvendigheden af en nødretstilstand I sidste instans.
“Det er som om, de politiske partier på Christiansborg ikke reelt forstår alvoren af klimakrisen, som jo er er igang. Det er helt klart muligt at løse krisen, hvis der blot mønstres nok politisk vilje. Men Alternativets nylige forslag om en afgift på kød fik ingen støtte i Folketinget, selvom Concito klart anbefaler netop en kødafgift. Nu skal der handling til, og kan der ikke mestres et politisk flertal for en national klimalov, så må der tages andre midler i brug, for ingen klimahandling er lig med kaos”, fortsætter Simon Leed Krøs.
Forskere fra DTU Management har for nylig regnet på partiernes klimaudspil og selvom Alternativets og Enhedslistens udspil ifølge beregningen er de mest ambitiøse, vurderes ingen af planerne helt at nå reduktionsmålet på 1.5 grader.
Ekstreme omstændigheder kræver ekstreme metoder
På trods af mere ekstremt vejr og en knastør sommer sidste år, mærker danskerne endnu ikke på samme måde de konsekvenser klimaforandringerne allerede påfører millioner af mennesker verden over. Men det at man ikke på egen krop kan mærke effekten af klimaforandringerne, bør ikke være en undskyldning for ikke at handle. Danmark spiller en helt afgørende rolle som foregangsland for den grønne omstilling og kan ved sit eksempel inspirere andre lande til lignende handling, mener kandidaterne. Danmark vil f.eks. kunne inspirere en kommende amerikansk præsident til at erklære en klima-nødretstilstand i USA, som præsidentkandidat Bernie Sanders allerede har luftet tanker om.
“Vi er godt klar over, at en “nødretstilstand” er en sidste udvej, og at det er kontroversielt at foreslå at tilsidesætte demokratiets spilleregler i en periode. Men faktisk er vi allerede i en ekstrem situation på globalt plan, som kun forværres af vores passivitet. Så derfor bliver vi nødt til at undersøge, og i yderste konsekvens afprøve, hvilke andre muligheder vi har for at sikre, at der sker handling”, siger Christian Gade Bjerrum.
Links:
https://www.bbc.com/news/uk-
https://psmag.com/environment/
Pressekontakt
Simon Leed Krøs
Folketingskandidat, Alternativet Nordjylland
simonkroes.alternativet@gmail.
30516140
Christian Gade Bjerrum
Folketingskandidat, Alternativet Nordjylland
71799292