arts and crafts close up collaborate

KLIMA: Læg ideologierne væk

Af Folketingskandidat Simon Leed Krøs       

Debatindlæg i Nordjyske, 13. maj 2019

 

 

Forskerne er ved at rive håret ud, de unge klimastrejker og nu er en ung Nordjyde gået i sultestrejke frem til valgdatoen. Men lige lidt hjælper det. Partierne, på tværs af Folketinget, røde som blå, har ikke villet handle de sidste 30 år. Men hvorfor? Jeg har studeret partiernes klimaplaner, og det der rammer mig, er hvor gennemsyret af politisk ideologi, de er. Enhedslistens klimaplan er helt igennem ”socialt retfærdig”, mens Liberal Alliance tror på markedet som eneste løsning på klimakrisen. Venstre derimod har masser af hellige klimakøer og mener landbruget skal gå fri. S nægter at snakke om kød og flyrejser, og venter på et magisk ”teknologisk fix”. Partierne har med andre ord lyttet til brudstykker af klimaeksperternes råd, drysset deres egen politiske ideologi hen over og slettet det, de ikke syntes passede ind i deres verdensbillede.

 

I Alternativet er vi ikke bundet af politisk ideologi. Vi handler på fakta, og forstår, at tilstrækkelig klimahandling hverken kan blive fuldstændig socialt afbalanceret eller helt markedsdrevet. Vi designer ikke klimaplaner til vores vælgere. Derfor er vi også nær det eneste parti, der har en klimaplan, som lever op til Parisaftalen. Vi foreslår handling, som vi på forhånd ved vil møde massiv kritik og hån, men som matcher Regeringens eget Klimaråd.

 

Hvis Folketinget efter valget skal lande en bred politisk klimalov, kræver det, at partierne ligger deres politiske ideologier og uenigheder til side og i stedet handler ansvarligt. Ellers ender det med mere af det samme – ingenting.