bright-bulb-close-up-1108572.jpg

KLIMAKONKURRENCE?: Hvem er grønnest i landet her?

Simon Leed Krøs       

Projektleder i Danmarks Naturfredningsforening
Folketingskandidat for Alternativet Nordjylland

 

På min valgturné i Nordjylland, møder jeg ofte mennesker, som fortæller, at de provokeres af Alternativets forslag om kødafgift, flyrejser og “selvproklamerede grønne livsstil”. Den kritik kan jeg egentlig godt forstå.  

 

I Alternativet påstår vi ikke, at vi er grønnere end dig. Det er netop derfor, at vi er et grønt parti, og ikke en grøn religiøs sekt. Jeg mener ikke, at der findes et grønt A og B hold i Danmark. For hvem er i virkeligheden grønnest? Veganeren? Elbilsejeren? Familien som kvitter rejsen til Thailand? Eller den barnløse? Lad os slå noget helt fast. Ingen i Danmark bliver nogensinde mere klimavenlig end en nepaleser. Vi sviner i gennemsnit 7. mest i verden og udleder 19 tons CO2 per dansker, når vi burde udlede to til tre. Derfor giver det heller ingen mening at klima-konkurrere os danskere i mellem. I dag er vi alle klimasyndere. Vi har indrettet vores samfund på en måde, der gør det svært at leve bæredygtigt og klimarigtigt.

 

Jeg vil gerne fjerne danskernes klimaskyld. For lige nu er det hårdt at se vores klimastrejkende børn i øjnene. Vi skylder dem at blive det land i verden, som andre lande stiler mod at være. Og nej, heller ikke den udmelding er religiøs. For den forandring det kræver at gøre din og min hverdag bæredygtig, vil samtidig gøre Danmark og danske virksomheder endnu mere konkurrencedygtige. Den vil styrke vores økonomi og Danmarks anseelse i verden. Den vil gøre Danmark rigere.

 

Men det sker kun gennem en bindende klimalov, som lever fuldt og helt op til Danmarks forpligtelser i Parisaftalen. Vi har brug for klimalovgivning på områder som transport, byggeri, forbrug, landbrug og natur, fordi vi ikke længere har råd til at fejle.

 

Som Danmarks grønne parti, frisat af de politiske blokke og idelogi ønsker vi at lede Danmarks transition mod et bæredygtigt samfund. Vi følger som det eneste parti i Folketinget Regeringens eget Klimaråd, og Økologisk Landsforening peger på Alternativets klimaplan som den mest ambitiøse. Vi er klar til at gøre Danmarks samvittighed grøn – er du?