debatSZ_nejzoneforbud.png

Hjemløse: Nej til zoneforbud

Debatindlæg i Nordjyske den 11. januar 2019

Af Susanne Zimmer (spidskandidat Nordjylland, Alternativet) og Torsten Gejl (MF, beskæftigelses- og socialordfører i Alternativet)

Zoneforbuddet – som betyder, at hjemløse kan idømmes bødestraf og udvises af kommunen for at sove på gaden – skal afskaffes hurtigst muligt. Det mener vi i hvert fald i Alternativet. For hvorfor skal hjemløse dog straffes for at være netop hjemløse? Det hjælper hverken samfundet eller de hjemløse, at politiet skal spilde tid og ressourcer på udskrive bøder og jage udsatte medborgere ud af kommunen.

Skal udviklingen med stigende hjemløshed ændres, er der brug for helt andre løsninger. Løsninger, der flytter folk fra gaden til en permanent bolig – og som sætter ind og gør noget ved de bagvedliggende årsager til, at folk ender uden tag over hovedet i første omgang. 

Fattigdom er åbenlyst en af de problemer, der skal løses. Derfor foreslår vi bl.a. at afskaffe integrationsydelsen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet. Samtidig ønsker vi at gøre det lettere for hjemløse at få et ben inden for på arbejdsmarkedet ved at skære ned på kontrol og rigide regler i beskæftigelsessystemet. 

Manglen på boliger og overnatningsmuligheder er et andet problem, som kan løses forholdsvist let. Fx er det oplagt at investere i flere herberger og billigere boliger, som hjemløse rent faktisk har råd til at betale. Det behøver ikke være særlig dyrt. Og hvis man oven i købet afsætter lidt flere penge til gadepsykologer og fremskudt personale, som kan arbejder med de hjemløse på gadeplan, så kan flere hjemløse hjælpes mere individuelt, effektivt og kvalificeret i hverdagen. 

Alle nævnte forslag indgår faktisk i Alternativets gadeudspil fra 2017 – et udspil, som vi i øvrigt lavede i samarbejde med de hjemløse selv rundt omkring på politiske laboratorier. Zoneforbuddet indgår imidlertid ikke udspillet – og det er ikke tilfældigt. For det løses ingenting, men skygger for reelle løsninger. Derfor foreslår vi nu at afskaffe det asociale zoneforbud. Det løser selvsagt ikke de bagvedliggende problemer, som skaber hjemløshed, men vi tror på, at det er et vigtigt første skridt i retningen af en bedre, mere værdig og mere socialt bæredygtig indsats, hvor hjemløse mødes med empati og hjælpsomhed i stedet for straf og udvisning af kommunen.