appointment-appointment-book-blur-40568.jpg

Sundhed: Husk også at se på sociale forhold

Debatindlæg i Nordjyske, 26. marts 2019

Af Lars Rosenkvist, overlæge, Folketingskandidat for Alternativet i Nordjylland

I et debatindlæg (17.3.) henleder professor og overlæge ved Odense Universitetshospital, Morten Sodemann, opmærksomheden på uligheden i det danske sundhedsvæsen – en ulighed, der udspringer af en manglende politisk erkendelse af, at samspillet mellem sociale forhold og sygdom er afgørende.

Dødeligheden hænger i Danmark stærkt sammen med socialklasse, og det nytter ikke noget at tro, at problemet kan klares med supersygehuse. På supersygehuset behandler man godt nok patientens lidelse, men man sender patienten direkte tilbage til de sociale kår, der gjorde patienten syg i første omgang. Det svarer til, at bilen må på værksted og repareres, fordi man har brugt billig motorolie – men hvad nytter det, at man får en ny motor, hvis man fortsætter med at hælde den dårlige olie på? Det er både dyrt og dumt.

Vi skal som læger og politikere være opmærksomme på denne sammenhæng og ikke blot se på sygdom som noget isoleret. Vi skal være bedre til at forstå årsagssammenhænge – lægerne skal dokumentere, og politikerne skal tage ansvar. Sundhed og socialpolitik skal gå hånd i hånd. Det er første skridt på vejen til at helbrede både patienten og det syge væsen.