change choices choose

VALG: En stemme - mange valg

 

Debatindlæg i Nordjyske, 9. maj 2019

Susanne Zimmer, Folketingskandidat

 

Det kommende folketingsvalg bliver det første folketingsvalg, hvor mange vælgere snakker klima, og de politiske partier har lyttet og forstået budskabet, så de snakker også klima. Man kunne fristes til at tro, at klima var det vigtigste emne i valgkampen, og det ville selvfølgelig, som kandidat for Alternativet, være stort og virkelig give en følelse af eufori. Nu endelig er på vej mod Paris aftalens mål!

 

Eufori er jo ofte en kortvarig tilstand, det er min desværre også. Ifølge meningsmålingerne vil langt over halvdelen af de danske vælgere stemmer på partier, der vil fortsætte udvindingen af olie og gas fra Nordsøen. Langt de fleste vælgere vil stemme på partier, som ikke vil regulere CO2 forbrug gennem afgifter. Undskyldingen for ikke at lægge afgifter på den belastende kødproduktion og den lige så belastende flytrafik er, at den vil ramme de svageste. Det er et smukt modargument, men i min optik holder det ikke. Alle samfundskriser rammer de svageste. Finanskrisen er et godt eksempel. Småsparere mistede deres opsparing og pension, det blev sværere for almindelige mennesker at låne penge til boliger og i udkantsområderne blev man nærmest afskåret fra at låne. Men de, der havde forårsaget krisen, fik bankpakker, aftrædelsesordninger mm., og jeg er sikker på, at ingen i det høje lønsegment har måtte spænde livremmen ind. Klimakrisen rammer også de svageste, derfor har vi Alternativet også forslag om lavere skat til de lavestlønnede og mindre moms på frugt og grønt for så vidt muligt at kompensere for den skævhed afgifter giver.

 

Klimaforandringer skaber flygtninge, og det er ikke 50 multimillionærer, der kommer stormende mod Europa, nej de flyver et andet sted hen. I stedet er der lige nu 60 millioner på flugt fra klimaforandringer, og det tal vokser hastigt. Ja, klimakrisen rammer skævt, men det skal ikke afholde os fra handle. Samtidig med at vi er forfærdede over Rasmus Paludan og hans retorik, er det tilsyneladende rigtig mange vælgere, som vil stemme på udlændingestramninger og fastholde retorikken om dem og os, flere end der vil stemme for forandringer i klimapolitikken.

Men vi skaber ikke et bedre Danmark og en bedre verden ved mishandle børn i Sjælsmark, betale Tyrkiet for at skjule flygtninge og migranters elendighed, fastholde næsten 65000 børn i fattigdom eller udskyde nødvendige handlinger for klimaet.

 

Vi har ved dette valg mulighed for skabe et bedre Danmark og en bedre verden ved at gøre en indsats for klimaet, styrke vores demokrati og tage ansvar for de svageste i samfundet.